Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Хепатит B

Хепатит B

Други имена: Хепатит Б. Англ: Hepatitis B

Какво е хепатит B

Хепатит B е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. Понякога заболяването е съпътствано и от инфекция с хепатит D.

Хепатит означава възпаление на черния дроб. Хепатит B е опасна форма на вирусен хепатит, която може да причини трайно увреждане на черния дроб. Другите често срещани форми на заболяването са хепатит А и хепатит C.

Причини, рискови фактори и превенция

Заболяването се дължи на инфекция на черния дроб с хепатит B вирус. Вирусът се предава при контакт с кръвта или телесни флуиди като слюнка, семенна течност и т.н. на заразен човек.

Ако инфекцията не премине сама до няколко месеца, хепатит B може да се превърне в хронично заболяване. Това се случва, когато имунната система не може да се справи с вируса. За нещастие всички новородени и около половината деца под 5 години, заразени с хепатит B, развиват хронично възпаление на черния дроб.

По-често от хепатит B боледуват:

 • Ползващите общи игли
 • Практикуващите небезопасен секс
 • Използващите общи самобръсначки, нокторезачки и прочие
 • Мъжете, които правят секс с мъже
 • Пътуващите до региони, където хепатит B се среща често (Африка, Централна и Южна Азия, Източна Европа)

Инфекцията с хепатит B може да се предава от майката към новороденото. Възможно е да бъдем заразени и при лоша хигиена в болница, зъболекарски кабинет, студио за татуировки или при акупунктура.

Съществува ваксина срещу хепатит B. Всички деца в България, родени след 1992 година, са ваксинирани срещу хепатит B още в първите 24 часа след раждането.

Ваксината се препоръчва на възрастни при пътуване до район, където заболяването е разпространено.

Симптоми

Симптомите на инфекцията с хепатит B вирус невинаги се проявяват при първоначалната инфекция. Те се дължат на възпалението на черния дроб. Евентуално се наблюдават:

 • Отпадналост
 • Жълтеница
 • Гадене и повръщане
 • Загуба на апетит
 • Тъмна урина
 • Изпражнения с цвят на глина
 • Болка в областта на черния дроб (дясната долна страна на коремната кухина под ребрата)
 • Болки в ставите

В редки случаи симптомите могат да бъдат изключително интензивни, което е много опасно.

Ако организмът не успее да се пребори с вируса на хепатит B, се развива хроничната форма на заболяването. Тя рядко проявява симптоми, докато черният дроб не развие цироза. Цирозата е трайно и необратимо увреждане на черния дроб.

Болните от хепатит B са заразни дори когато нямат никакви симптоми. Ако знаете, че сте били в контакт със заразен човек, помислете дали има възможност да сте били в досег с негови физиологични флуиди. Ако имате съмнения и не сте ваксинирани, веднага се обърнете към лекар. Инжектирането с имунен агент срещу хепатит B в първите 12-24 часа след инфекцията може да ви предпази от заразяване.

Лечение

Хепатит B не подлежи на лечение, а само на профилактика чрез ваксинация.

Интензивната начална (т. нар. остра) форма на заболяването рядко се третира с медикаменти. Препоръчва се почивка, прием на течности и хранене, което не товари черния дроб.

Ако организмът не успее да се пребори с инфекцията, което е рядкост при възрастни, и развие хроничен хепатит B, е възможно лекуващите лекари да предпишат медикаменти, които помагат на тялото да се бори с вируса и така забавят увреждането на черния дроб. Не всички хора реагират положително на тези лекарства.

Ако страдаме от хепатит B, е задължително:

 • Да спрем всякаква консумация на алкохол
 • Да не приемаме медикаменти, които товарят черния дроб, като парацетамол (ацетаминофен), аспирин, ибупрофен и много други. Консултирайте се с лекаря си
 • Да се храним здравословно

Ако страдате от хепатит B и искате да забременеете, говорете с лекаря си. 90% от новородените от майки с хепатит B се разболяват, когато майката не е взела съответните мерки по време на бременността.

Прогноза и възможни усложнения

Острата фаза на заболяването преминава за 2-3 седмици. Черният дроб се възстановява, ако го пазим, за около 6 месеца.

Всички заразени новородени и около половината деца под 5 години развиват хроничен хепатит B. Възрастните рядко страдат от хроничната форма.

От около 100 души, заразени с хепатит B, един умира.

Ракът на черния дроб се среща много по-често при хепатит B. Освен рак заболяването може да доведе до цироза на черния дроб и евентуално до невъзможност на органа да изпълнява функцията си.

При сериозно увреждане на черния дроб единственото спасение е чернодробна трансплантация.

Хепатит B и хепатит D

Хепатит D е друга разновидност на заболяването, която се дължи на хепатит делта вирус. Този вирус не може да оцелява сам, а се нуждае от „помощта” на хепатит B вируса. Поради тази причина хепатит D разболява само хората, инфектирани с хепатит B.

Инфекцията с делта вирус, ако нямаме хепатит B, не проявява симптоми и преминава сама. Хепатит D се предава по същия начин както хепатит B – при контакт с телесни течности.

Заразяването с хепатит D усложнява ситуацията при болните от хепатит B. Около 10% от тях развиват хроничен хепатит D. Останалите 90%, ако преживеят острата фаза на заболяването, се излекуват напълно от инфекцията с делта вирус.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.