Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Болест на Хашимото

Болест на Хашимото

Други имена: Автоимунен тиреоидит на Хашимото, хроничен лимфоцитен тиреоидит. Англ: Hashimoto's thyroiditis, Chronic lymphocytic thyroiditis, Hashimoto’s disease

Какво е болест на Хашимото

Болестта на Хашимото е състояние, при което имунната система погрешно атакува и бавно унищожава щитовидната жлеза. Увреждането е необратимо.

Щитовидната жлеза се намира в долната част на шията под адамовата ябълка. Тя произвежда хормони, които имат важна роля за метаболизма, жизнените функции и растежа на човешкото тяло.

Причини, рискови фактори и превенция

Не е известно какво причинява болестта на Хашимото. Заболяването протича като хронично възпаление на щитовидната жлеза, откъдето идва и името „тиреоидит”.

Автоимунният тиреоидит на Хашимото е доста разпространен, като засяга предимно жени между 30 и 50 години.

Симптоми

Болестта на Хашимото се развива бавно. Щитовидната жлеза е възпалена, но това много рядко се забелязва. С времето жлезата започва да произвежда по-малко хормони. Това се нарича хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът води до забавен метаболизъм.

Болестта на Хашимото може да се прояви с някои от следните симптоми:

 • Гуша, т.е. възпаление и подуване на щитовидната жлеза
 • Запек
 • Суха и бледа кожа
 • Умора и отпадналост
 • Болезнена и твърде обилна менструация (т.е. менорагия)
 • Болки и скованост в мускулите или ставите
 • Засилена чувствителност, непоносимост към студ
 • Наддаване на тегло
 • Забавяне на сърдечния ритъм и развитие на сърдечна недостатъчност
 • Пресипване, дрезгавост на гласа
 • Косопад
 • Депресия

Симптомите се дължат на недостига на хормони, т.е. на хипотиреоидизма, и най-често се появяват в по-късния стадий на болестта.

Ако лекарите имат съмнения за автоимунен тиреоидит, те ще измерят някои от хормоните на щитовидната жлеза (известни като Т3, Т4 и калцитонин) и хормона, който стимулира самата жлеза (известен като TSH). Съществува и тест, който открива антителата, произведени от имунната система, които са отговорни за разрушаването на щитовидната жлеза.

Лечение

За съжаление болестта на Хашимото не се лекува. За радост съществуват изкуствени хормони, които се приемат като хапчета и компенсират намалената функция на щитовидната жлеза. Често хормоналната терапия се съпътства от прием на елемента селен. Селенът е необходим по принцип за усвояването на щитовидните хормони, а е доста рядко срещан елемент в храната.

Едно химично съединение е винаги еднакво със самото себе си. Изкуствените хормони не се различават по нищо от тези, които произвежда организма. Това означава, че са съставени от същите атоми, подредени по еднакъв начин. Усвояването им обаче е друг въпрос. Ето защо някои храни и лекарства могат да пречат на хормоналната терапия. Попитайте лекуващия си лекар за това.

На организма ще му трябва малко време да се адаптира към хормона, който досега му е липсвал. Дозата ще има нужда от нагаждане според нивото на хормоните TSH и FT4 (тироксин).

Може би сте любопитни защо при болест на Хашимото се пие хормона Т4 (т.е. levothyroxine), а не Т3, при положение че щитовидната жлеза произвежда и двата хормона, Причината е, че нормалното съотношение е между тях е 20:1 (Т4:Т3). В организма Т3 се синтезира от Т4 под въздействие на съдържащи селен ензими. Разликата между Т4 и Т3 е един атом йод, но Т3 е много по-активен от Т4 и затова ефектът му се контролира по-трудно. С други думи предозирането с Т3 е относително лесно.

Избягвайте да пиете алкохол. Болестта на Хашимото води до лека форма на депресия. Алкохолът е доста силен депресант. Комбинацията от двете е силно непрепоръчителна.

Прогноза и възможни усложнения

Автоимунният тиреоидит не повлиява твърде драстично здравето и стила на живот, след като се открие и лекува.

Ако не се лекува, недостигът на хормони (хипотиреоидизмът) води до изброените по-горе симптоми, а също и до висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания и мисловни (умствени) проблеми и дори до кома (вж. микседем).

Болестта на Хашимото понякога възниква по време на бременността. Хипотиреоидизмът е опасен както за майката, така и за плода. Ето защо трябва да се контролира внимателно.

Връзки:

Thyroid gland by US National Library of Medicine– EN

Levothyroxine (by mouth) – EN

Pregnancy and Thyroid Disease – EN

Хипертиреоидизъм от BGMedic.com

Хипотиреоидизъм от BGMedic.com

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.