Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Цирей

Цирей

Други имена: Фурункул, карбункул. Англ: Boils, Furuncle, Carbuncle

Какво е цирей, карбункул и фоликулит

Циреят, наричан още фурункул, е инфекция на няколко космени фоликули и околната тъкан. Фоликулите са малките торбички в кожата, от които израстват космите.

Когато имаме няколко цирея, групирани заедно, състоянието се нарича карбункул или слепок. В него често се натрупва гной.

Фоликулит се нарича възпалението на една или повече космени фоликули вследствие на тяхното запушване или претъркване. Често това се получава при бръснене. Образуващите се от това пъпки са безопасни и обикновено не създават проблеми (освен козметични и може би малък дискомфорт).

Причини, рискови фактори и превенция

И трите състояние най-често се причиняват от инфекция със стафилококови бактерии (staphylococcus aureus). За да проникнат тези бактерии в кожата, те се нуждаят от малка рана, претъркано място или пък ухапване от насекомо.

Инфекцията е заразна и може да се прехвърли върху член на семейството ни или други хора, с които сме в близък контакт.

Лоша хигиена, диабет, дерматит (т.е. възпаление на кожата), както и болести, понижаващи имунитета, могат да са причина за по-честото образуване на циреи.

Симптоми

Циреите се появяват като зачервени и болезнени подутини с размера на малко грахово зърно. Постепенно кожата около тях се възпалява и зачервява. С времето циреите нарастват заради събиращата се в тях гной. Евентуално накрая се появява бяло-жълто връхче, което се спуква и гнойта изтича.

Циреите често отделят течност (сълзят). Възможно е инфекцията да се разпространява, при което се образува карбункул.

Според силата на инфекцията и здравословното ни състояние е възможно е да се чувстваме отпаднали и дори да вдигнем температура. В този случай трябва да потърсим лекарска помощ. Ако циреите не изчезват след около две седмици, нарастват и се разпространяват бързо или са много болезнени, също трябва да идем на лекар.

Лечение

Циреите обикновено нямат нужда от специално лечение и минават сами. В случай на нужда лекарят ще изстиска циреите и ще предпише антибиотик.

Какво помага:

  • Слагайте топъл влажен компрес на циреите няколко пъти на ден. Това ускорява излизането на течността и излекуването. Продължете да правите компреси и след като циреят се пукне. Не използвайте един и същи компрес два пъти. Марлите, използвани за компреси за потенциално заразни за другите и трябва да се изхвърлят или преварят
  • Никога не изстисквайте цирей сами. Изстискването може да разпространи инфекцията и пречи на организма да се справи с проблема
  • Поддържайте мястото чисто. Използвайте нежен антибактериален сапун
  • Дрехите, които са били в контакт с болното място, трябва да се изперат на висока температура (90*С ), за да се премахнат бактериите от тях
  • Ако сме сложили лепенка или превръзка на засегнатото място, те трябва да се сменят често
  • Никога не пипайте цирея с мръсни ръце и измивайте ръцете си след контакт с инфектираното място
  • Винаги използвайте афтършейв (одеколон) след бръснене. Ако често страдате от фоликулит, може да пробвате специален крем за след бръснене. Самобръсначката трябва да е остра. Избягвайте да движите бръснача срещу посоката на космите (често това се нарича „контра”)
  • Пазете личните си вещи лични. Не заемайте на други хора самобръсначки, кърпи и хавлии, спортно облекло и т.н., за да избегнете предаването на инфекции

Прогноза и възможни усложнения

В повечето случаи циреите преминават сами и не се налага лекарска намеса. Понякога те се завръщат особено ако причината е лоша хигиена.

Циреите понякога оставят белези.

Рядко бактериите, причиняващи цирея, могат да се разпространят в други части на тялото, след като преминат в кръвта. Ако това се случи, състоянието ни рязко ще се влоши и веднага трябва да потърсим лекар. Възможните усложнения са многобройни (т.е. сепсис, възпаление на мозъка или сърцето и т.н.) и изключително опасни.

Връзки:

Boils and carbuncles by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.