Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Фибромиалгия

Фибромиалгия

wiki

Други имена: Фибромиозит, Фиброзит (остаряло). Англ: Fibromyalgia, Fibromyositis, Fibrositis, FMS


Фибромиалгия се нарича състояние, при което мускулите и костите из цялото тяло болят без видима причина. Болката е хронична. В повечето случаи тя е съчетана с умора и проблеми със съня, паметта и настроението.

Не е известно какво причинява фибромиалгията въпреки че тя е относително често срещана (2% от възрастните). Възможно е мозъкът да възприема сигналите за болка, идващи от нервите, много по-интензивно от нормалното.

Състоянието се среща по-често при жени и често е съпътствано от депресия (или дистимия), тензионно главоболие и синдром на раздразненото черво.

Лечението е комбинация от медикаменти за контрол на симптомите (антидепресанти, болкоуспокояващи и др.) и промени в стила на живот заедно евентуално с някаква терапия при психоаналитик. Неща като масаж, акупунктура и йога понякога също помагат.

Фибромиалгията изисква да се променим. В повечето случаи тя може да се контролира и качеството на живота ни да е приемливо, ако се съобразим с изискванията на състоянието.

Как да живеем с фибромиалгия:
  • Наспивайте се. Фибромиалгията води до безсъние и умора. Научете какво е хигиена на съня и направете необходимите промени в живота си, за да следвате тези съвети.
  • Намалете стреса в живота. Стресът и безпокойството влошават състоянието. Прочетете какво е стрес, как да избягваме стреса и прилагайте някоя от тези техники за релаксация при стрес. Това е може би най-важната част от контрола на състоянието.
  • Бъдете физически активни. Важно е да се движим и спортуваме с фибромиалгия. Ходене, плуване и колоездене са подходящи. Физическата активност намалява болката и умората, повишава жизнеността ни и подобрява съня.
  • Хранете се здравословно. Вижте какво е балансирана диета и се хранете според тези правила. Избягвайте транс мазнини. Ако имате наднормено тегло, вижте тези четири прости правила за контрол на теглото.
  • Не се претоварвайте или отпускайте. Стремете са да бъдете еднакво активни в добрите и лошите дни и не се опитвайте да наваксвате, когато се чувствате по-добре. Претоварването увеличава броя на лошите дни. Почивайте често, създайте си разумен ритъм активност/почивка.
  • Грижете се за психиката си. Имайте хоби и си доставяйте радости. Препоръчително е продължите да работите, това се отразява благотворно на здравето ви.
  • Разберете фибромиалгията. Колкото повече знаете за състоянието, колкото повече експериментирате с методи за контрола му, толкова по-добри решения ще взимате и по-успешно ще се справяте.

Прочетете повече:

Съвети при тензионно главоболие (BGMedic.com).

12 идеи как да се борим с депресията (BGMedic.com).

Как да облекчим страничните ефекти на антидепресантите (BGMedic.com).

Fibromyalgia – a plethora of resources (US National Library of Medicine).

Fibromyalgia (Better Health Channel).

Fibromyalgia (Mayo Clinic).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.