Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Фиброаденом на гърдата

Фиброаденом на гърдата

wiki

Англ: Fibroadenoma of the breast

Какво е фиброаденом на гърда

Фиброаденом на гърдата е един от видовете бучки в гърдите при жени. Фиброаденомът не е рак.

Състоянието се среща предимно между 15 и 35-тата година и се държи на натрупване на съединителна тъкан. Среща се относително често.

Какви са симптомите?

Бучките често са твърде малки, за да се усетят и се откриват при мамографско изследване. Ако бучката се усеща, то тя обикновено може да се движи донякъде свободно в гърдата и е като като твърдо или меко камъче.

Фиброаденомите на гърдата не причиняват болка и нямат симптоми. Възможно е да има по няколко такива бучки в едната и по-рядко в двете гърди.

Състоянието в известна степен е зависимо от женските хормони, които стимулират растежа на съединителната тъкан (бучката). Това е причината често фиброаденомите да се свиват и изчезват с менопаузата. И обратното – те могат да нараснат при бременност или хормонална терапия.

Има ли риск от рак

Има няколко вида фиброаденоми. Разпространените не увеличават риска от поява на рак на гърдата. Рискът е повишен, ако лекарите открият, че имаме комплексен фиброаденом (при случай на рак на гърдата в семейството) или нещо наречено филоиден тумор. Тези два вида фиброаденоми се срещат рядко.

Как се откриват и лекуват фиброаденомите

Видът и природата на бучките в гърдите се установява чрез мамограф, изследване с ултразвук и евентуално биопсия (т.е. взимане на проба от бучката с игла). Тъканта от биопсията се ползва за лабораторни тестове.

При повечето хора фиброаденомите нямат нужда от лечение. В този случай техният размер трябва да се следи и нашият лекар регулярно ще ни изследва (вероятно с ултразвук).

При нужда фиброадемоите се отстраняват или разрушават хирургически. След операция състоянието може да се появи отново. Тези нови бучки трябва да се изследват, за да се провери дали могат да се превърнат в раково образование.


Прочетете повече на английски език:

Fibroadenoma of the breast (Moose & Doc Breast Cancer).

Fibroadenoma (Mayo Clinic).

 

Последни статии

Вагинално кръвотечение по време на бременност

На какво може да се дължи кръв във влагалището при бременни  и кога незабавно е нужен лекар.

Високи триглицериди – как да ги свалим

Каква е ролята на триглециридите в тялото, кога са високи и защо е умно да ги понижим.

Какво понижава качеството на спермата

Кои житейски навици намаляват броя или влошават състоянието на сперматозоидите.

Ин витро оплождане - какво трябва да знаем

Кога се прилага, с какъв успех, какво представлява и какви странични ефекти има ин витро фертилизацията (IVF).