Вие сте тук:BGMedic»BGMedic Wiki»Кетоза, кетогенна диета и кетоацидоза

Кетоза, кетогенна диета и кетоацидоза

wiki

Англ: Abscess

Кетоза

Кетоза се нарича изгарянето на мазнини вместо на въглехидрати за гориво на тялото. По принцип организмът използва като основен източник на енергия захар (по-точно глюкоза, която се добива от въглехидратите в храната ни).

Кетозата е резервен механизъм за осигуряване на енергия. При него се изгарят мазнини и в кръвта се отделят вещества наречени кетони, откъдето идва и името на този вид метаболизъм.

Кетозата е нормален процес, който се случва при интензивно физическо натоварване или след като се изчерпят запасите на организма от захар при продължително недохранване или гладуване. Докато кетозата не е умишлено предизвикана, прекалено продължителна и твърде интензивна, тя не е опасна.

Кетозата може да предизвика обезводняване.


Кетогенни диети

Изгарянето на мазнини води до отслабване. Затова съществуват диети наричани кетогенни, които намаляват драстично или дори изключват въглехидратите от храната. След няколко дни без въглехидрати тялото е принудено да премине към изгаряне на мазнини, за да продължи да функционира.

Кетогенните диети са потенциално опасни и според клиничните проучвания слабо ефективни сравнено с нормални протеинови диети. Понякога кетогенната диета може да предизвика сериозно повишаване на кетоните в кръвта.


Кетоацидоза / диабетна кетоацидоза

Високите нива на кетони в кръвта водят до опасно състояние наречено кетоацидоза. Диабетната кетоацидоза е печално известна като водещата причина за смъртност при млади хора, страдащи от диабет тип 1.

Нормално кръвта е много слаба основа (pH на кръвта е 7.4). Кетоните са слаби киселини и при натрупване в кръвта те понижават тази стойност. Това се нарича ацидоза (от англ. аcid – киселина). Кетоацидозата, която при диабет е знак, че кръвната захар не се контролира адекватно, има ужасяващи последици върху тялото и може да доведе до кома и смърт.

Освен поради необмислена кетогенна диета и диабет кетоацидоза може понякога да се предизвика от някои медикаменти (кортикостероиди, диуретици, SGLT 2 инхибитори), прием на алкохол, кокаин и сърдечна атака.

Кетоацидозата има следните симптоми (потърсете незабавно медицинска помощ!):

  • Плодов дъх
  • Често уриниране (тялото се опитва да изхвърли кетоните, урината е пълна с тях – кетонурия)
  • Силна жажда, сухота в устата, дехидратация
  • Болка в коремната област
  • Главоболие
  • Задъхване
  • Слабост, отпадналост
  • Обърканост, неадекватност
  • Гадене, повръщане

Ако сте диабетик и имате висока кръвна захар, която не можете да контролирате, веднага потърсете лекаря си и при най-слаба поява на горните симптоми.

Състоянието е лечимо, ако терапията започне навреме.

Кетоацидозата, ако не се овладее навреме, води до:


Прочетете повече за ниско-въглехидратните диети на английски език (Mayo Clinic)

Ако имате захарна болест или ваш близък страда от диабет тип 1, си заслужава да прочетете повече за диабетната кетоацидоза, английски език (Mayo Clinic). Още информация за ДК (US National Library of Science).

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.