Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Дисплазия на шийката на матката

Дисплазия на шийката на матката

Други имена: Цервикална дисплазия, цервикална интраепителиална неоплазия, цервикална интерстициална неоплазия. Англ: Cervical dysplasia, cervical intraepithelial neoplasia

Какво е дисплазия на шийката на матката

С името дисплазия на шийката на матката (цервикса) се означават онези промени на клетките, които могат да доведат до рак, ако не се лекуват. Затова цервикалната дисплазия е предраково образувание.

Дисплазия е медицински термин, който обозначава ненормалното размножаване на клетки, намиращи се на повърхността на даден орган. Здравите клетки нарастват, размножават се и умират с определена скорост или темпо. Затова те никога не са повече от необходимото. Когато клетките са увредени по някакъв начин, те могат да започнат да се размножават неконтролируемо и да пренебрегват сигналите на организма, които контролират продължителността на живота им. Такива „безсмъртни” и евентуално непрестанно растящи клетъчни образувания се наричат тумори.

Туморите биват два вида – доброкачествени и злокачествени. Вторите са известни като болестта рак. Доброкачествените тумори не са рак, тоест не се размножават напълно неконтролируемо и не се разпространяват по тялото. Дисплазията на цервикса е доброкачествено състояние. За нещастие, ако не се лекува, понякога за няколко години то може да прерасне в рак на шийката на матката.

Причини, рискови фактори и превенция

Какво точно причинява промените на клетките на повърхността на шийката на матката, не е съвсем ясно. Доказано е обаче, че роля за това има един много разпространен вирус. Неговото име е човешки папиломен вирус (human papilloma virus, HPV). Той се предава чрез сексуален контакт.

Човешкият папиломен вирус бива много видове, които се бележат с цифри (напр. HPV 18). Доказано е, че някои от тях имат роля в образуването на дисплазиите и евентуално водят до рак. Най-опасни са HPV вирусите тип 16 и 18, за които има ваксина.

Инфектирането с човешки папиломен вирус е по-вероятно при:

  • Небезопасен и безразборен сексуален живот
  • Раждане преди 16-годишна възраст
  • Ранно започнала сексуална активност (преди 18 г.)
  • Отслабена имунна система
  • Наличие на венерически заболявания
  • Тютюнопушене

Симптоми

За нещастие дисплазията на шийката на матката почти винаги няма симптоми.

Ето защо е много важно жените да се преглеждат при гинеколог поне веднъж годишно. Колкото по-рано се открие дисплазията, толкова по-скоро ще започне лечението и толкова по-бързо и ефективно ще е то. Дисплазията се установява чрез взимане на цитонамазка (т.е. тест на Папаниколау, пап тест).

Някои типове HPV вируси се проявяват като генитални брадавици. Те не водят до рак.

Лечение

За най-опасните видове папиломни вируси има ваксина. Ваксинацията е препоръчителна за момичета между 9 и 26 години. Преди да ваксинираме детето си или себе си, трябва да се консултираме с лекар.

Как се лекува дисплазията зависи от нейния вид и степента на изменение на клетките. Най-леките форми често преминават сами.

Предраковото образувание може да бъде премахнато хирургически, когато се налага. Болните клетки могат да се третират по-различни начини – да бъдат изгорени лазер, да се убият чрез замразяване или с електрически ток, както и да бъдат отстранени чрез премахване на тъкан. В последния случай лекарите вероятно ще говорят за конизация на цервикса.

Прогноза и възможни усложнения

Дисплазията може да се превърне в рак. Това обикновено отнема повече от 10 години. Редовните прегледи при гинеколог са най-добрият начин да намалим риска от развитие на този вид рак.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.