Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Бронхиолит

Бронхиолит

Други имена: Възпаление на бронхиолите. Англ: Bronchiolitis, Bronchioles inflammation

Какво е бронхиолит

Бронхиолитът е възпаление на бронхиолите. Бронхиолите са малки дихателни пътища в белите дробове. Те са последните (крайните) разклонения на бронхите.

Бронхиолитът засяга предимно деца до двегодишна възраст, като най-често се среща при бебета между 3 и 6 месеца. В повечето случаи децата боледуват през зимните месеци.

Причини, рискови фактори и превенция

Бронхиолитът най-често се дължи на вирусна инфекция, предавана по въздушно-капков път. Обикновено вирусът, засягащ малките дихателни пътища, е т.нар. респираторно-синцитиален вирус. Този вирус е много разпространен в околната среда и буквално всички деца развиват имунитет към него до около втората си година.

Множество други вируси като тези, причиняващи грип или настинка, могат също да инфектират бронхиолите. Относително рядко причината за бронхиолит може да е бактериална инфекция

Вирусните заболявания са доста заразни и лесно се пренасят при общуване и контакт. Измитите ръце и проветрените помещения пречат на вирусите да се разпространяват.

Симптоми

Бронхиолитът започва като настинка или грип с хрема, зачервено гърло и ниска температура. С времето се развиват типичните за заболяването симптоми:

 • Умора
 • Повишена телесна температура (понякога)
 • Задъхване
 • Слаби хрипове
 • Кашлица
 • Забързано, учестено дишане (60-80 вдишвания на минута)

При много деца с бронхиолит се наблюдава и възпаление на средното ухо (среден отит).

В случай че детето ни има проблеми с дишането и цветът на кожата му стане синкав, трябва веднага да потърсим медицинска помощ. Посиняване на кожата (следете устните и ноктите) е знак за много сериозен недостиг на кислород в кръвта, което изисква незабавна лекарска намеса.

Лечение

Тъй като бронхиолитът почти винаги се дължи на вирусна инфекция, той рядко се лекува с антибиотици. Целта на терапията е облекчаване на състоянието и подпомагане на организма да се пребори с болестта.

Какво помага:

 • Почивка
 • Пиене на течности
 • Да не допускаме някой да пуши около детето
 • Овлажняването на въздуха в стаята
 • Децата дишат по-лесно, когато за изправени. При бронхиолит можем да използваме вкъщи например столчето за кола, стига да не прекаляваме и да пазим топло на детето

Болнично лечение при бронхиолит се налага доста рядко, защото в повечето случаи той се дължи на респираторно-синцитиален вирус и заболяването се кара леко. Ако причината за възпалението на бронхиолите е друга, състоянието вероятно ще се прояви много по-силно и особено при малки деца може да се стигне до болничен престой.

Прогноза и възможни усложнения

Обикновено състоянието се подобрява за около три дни и детето започва да диша нормално. Всички симптоми отшумяват и изчезват за около седмица.

В много редки случаи е възможно бронхиолитът да доведе до пневмония. Това става предимно когато вече болно дете бъде заразено с друга болест (вторична инфекция).

Връзки:

Bronchiolitis by NHS Choices – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.