Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Брадавици

Брадавици

Други имена: Верука. Англ: Warts, verrucas

Какво е брадавица

Брадавиците са малки и обикновено безопасни груби израстъци по кожата, дължащи се на вирусна инфекция.

Доста по-неприятните и опасни генитални брадавици са разгледани отделно.

Причини, рискови фактори и превенция

Брадавиците се дължат на инфекция с човешки папилома вирус (ЧПВ). Съществуват повече от 100 вида ЧПВ, като различните вируси причиняват брадавици на различни места – по ръцете, по стъпалата, под и около ноктите и т.н.

В повечето случаи имунната система се справя лесно с този вирус и затова брадавиците обикновено се наблюдават при отслабена имунна защита. Децата и по-възрастните хора са по-заплашени.

Инфекцията е заразна и може да се пренася от човек на човек, както и от едно място на тялото до друго. Заразяване в възможно и при контакт със замърсен предмет като кърпа, пила за нокти, самобръсначка и т.н.

Симптоми

Брадавиците се виждат с просто око. Имат най-често зърнест вид (приличат донякъде на карфиол), понякога по върховете на зърната се виждат черни точки. На пипане са грубовати и често изпъкнали.

Брадавиците относително рядко болят, сърбят или нещо подобно. Изключение са тези, които засягат долната част на стъпалата (ходилата). Те болят, понякога доста. Лекарите ги наричат веруки.

Лечение

Преди всичко не се опитвайте сами да премахвате брадавиците чрез изгаряне, изрязване или нещо подобно. Ако ви болят или ви притесняват, защото не сте сигурни, че са точно брадавици, обърнете се към лекар.

Ако брадавиците са по лицето, не използвайте от продаваните без рецепта в аптеките мазила за брадавици. Обърнете се към дерматолог (кожен лекар).

В повечето случаи брадавиците не се нуждаят от лечение и ще преминат сами. За съжаление това отнема доста време – понякога дори повече от година. В случай, че наблюдавате образуването на брадавици на нови места по тялото, обърнете се към лекар.

Лекарите могат да използват различни методи, за да ви избавят от проблема. Брадавиците могат да бъдат третирани например с киселини, да бъдат замразявани или изгаряни. Тези методи за лечение понякога оставят белези.

Какво помага:

  • Специални лепенки, които ще ни позволят да ходим без болка, ако имаме брадавица на ходилото (верука). Такива лепенки се продават в аптеките и магазините за обувки
  • След измиване да мажем брадавицата с крем, продаван без рецепта. Попитайте аптекаря си за такъв и следвайте инструкциите на листовката за продължителност на лечението. Премахвайте горния слой мъртви клетки от брадавиците чрез изтъркване, преди да слагате мазилото, но не разранявайте мястото
  • Да стимулираме имунната защита
  • Да слагаме върху брадавицата някаква превръзка, лепенка и т.н., за да се предпазим от разнасяне на инфекцията. Препоръчва се доста стриктна хигиена
  • Добре е децата да не си гризат ноктите, защото така кожата около тях се разранява и лесно може да инфектира
  • Мъжете трябва да спазват безупречна хигиена при бръснене, за да не пренесат брадавица от ръцете на лицето
  • Брадавиците не са причина да не плуваме. Покриването им с водоустойчиви лепенки е добра идея. Препоръчват се джапанки, ако брадавиците са на стъпалото, за да не разнасяме заразата

Прогноза и възможни усложнения

Брадавиците обикновено преминават сами и не създават здравословни проблеми. Те могат обаче да бъдат неприятен козметичен проблем.

Обърнете се към лекар, ако:

Някои видове човешки папилома вирус (причинителите на брадавиците) повишават риска от развитие на рак. Опасността в случая е ниска, защото развитието на рак изисква много години, а брадавиците не се задържат толкова. Все пак попитайте лекаря си за това, ако имате притеснения.

Връзки:

Warts and Verrucas by Patient.info – EN

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Пламен Симеонов, неврохирург, Военномедицинска академия, София.

 

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.