Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Анкилозиращ спондилит

Анкилозиращ спондилит

Други имена: Болест на Бехтерев, ревматоиден спондилит, болест на Мари-Струмпел. Англ: Ankylosing spondylitis, Rheumatoid spondylitis, Marie-Strümpell disease, von Bechterew's disease

Какво е анкилозиращ спондилит

Болестта на Бехтерев е хронично възпаление на ставите, т.е. вид артрит. Най-често анкилозиращият спондилит засяга шийните прешлени, долните прешлени на гръбначния стълб и ставите, с които гръбнакът се свързва с таза. С времето прешлените се срастват, което води до затруднения при движението.

Причини, рискови фактори и превенция

Не е известно какво причинява болестта на Бехтерев. Тя се среща по-често при членовете на едно семейство (т.е. има наследствено предразположение).

Болестта най-често се проявява между 20-ата и 40-ата година. Тя се среща два пъти по-често при мъже отколкото при жени.

Симптоми

Основният симптом на анкилозиращия спондилит е болката. Тя обикновено е по-силна, когато сме неподвижни, по време и след ставане от сън. Болката намалява при раздвижване.

Характерно е чувството за скованост. С развитието на болестта човек се изгърбва.

Симптомите най-често се усещат първо на местата, където гръбначният стълб се свързва с таза. Тези връзки се наричат сакроилиачни стави.

Лечение

Анкилозиращият спондилит не подлежи на излекуване, но терапията помага за забавянето и понякога дори спирането на развитието на болестта.

Лекарства, които потискат възпалението, помагат. Лекуващият лекар (ревматолог) вероятно ще предпише такива по свое усмотрение.

Движението и гимнастиката са много полезни за забавяне и контролиране болестта на Бехтерев. Препоръчително е спането по гръб.

Прогноза и възможни усложнения

Животът на повечето хора не се повлиява твърде сериозно от болестта на Бехтерев и те съумяват да се справят самостоятелно.

Рядко болестта се разпространява по други части на тялото. Обикновено в тези случаи се възпаляват ребрата и техните стави, което прави дишането болезнено. Препоръчва се отказване на цигарите.

Заболяването понякога води до възпаление и зачервяване в окото (иридоциклит). В случай на възпаление на очите трябва веднага да потърсим лекар.

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.