Вие сте тук:BGMedic»Състояния и заболявания»Болест на Алцхаймер

Болест на Алцхаймер

Други имена: Деменция на Алцхаймер. Англ: Alzheimer disease

Какво е болест на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е процес, при който мозъчните клетки бавно загиват. Резултатът е постепенно отслабване на паметта, а после и на други мисловни функции. Болестта на Алцхаймер е нелечимо заболяване.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция. Деменция е термин, обозначаващ загуба или намаляване на способността на мозъка да мисли, да помни, да преценява и да се изразява (да използва думи).

Болестта на Алцхаймер засяга по-често възрастни хора. Състоянието се среща приблизително при един от 9 души над 65 години. Жените страдат от този вид деменция по-често от мъжете.

Причини, рискови фактори и превенция

Не се знае какво причинява болестта на Алцхаймер. Механизмът, по който протича болестта, е само донякъде изучен.

По-заплашени от развитие на болестта са жените и хората над 65 години. Други рискови фактори, дължащи се предимно на връзката между сърдечно-съдовите заболявания и деменцията, са:

Болестта на Алцхаймер се среща по-рядко при хора с висше образование, при работещи интелектуален труд, както и при тези, които непрестанно общуват. Хоби и занимания, които натоварват мозъка, като четене, участие в (компютърни) игри и свирене на музикален инструмент намаляват риска от деменция или я забавят.

Симптоми

Първият знак за появата на Алцхаймер е неуслужливата памет. Всички забравяме по нещо и това е нормално. При началните форми на деменция забравянето е по-често и повтарящо се. Характерно при Алцхаймер е да не помним, че сме питали и получили отговор.

С времето загубата на памет става все по-осезаема. Забравят се цели разговори, уговорки, къде е мястото на предметите от бита и т.н. Паметта невинаги е способна да намира нужните думи, бъркат се дни и дори сезони.

С напредването на болестта и загубата на все повече мозъчни клетки човек става неспособен да планира и извършва дейности, състоящи се от поредица действия, като например приготвянето на ястие. Все по-трудно е да се реагира адекватно на случващото се около нас и да се взимат разумни решения.

Какви са характерните признаци на болестта на Алцхаймер в ранен стадий.

Лечение

Алцхаймерът, както понякога го наричат, е нелечим. Съществуващите медикаменти само забавят развитието на болестта и облекчават състоянието. За нещастие наличните лекарства за Алцхаймер не са много ефективни. Все пак разработките продължават, а болестта на Алцхаймер е една от най-изследваните.

Преди да се съгласим да приемаме лекарства за Алцхаймер, е добре да се запознаем със страничните им ефекти и да попитаме лекарите как те ще повлияят другите ни здравословни проблеми. За съжаление понякога ползата от медикаментите за Алцхаймер е по-малка от вредата, която нанасят.

Грижата за човек с Алцхаймер е изпитание за близките. Да разберем болестта и да потърсим съвет от хора с опит, е силно препоръчително. Можем да започнем от страницата на Гражданско сдружение „Алцхаймер-България“.

Как да запазим максимално дълго качеството на живота при болест на Алцхаймер.

Прогноза и възможни усложнения

Болестта на Алцхаймер е прогресивно нервнодегенеративно състояние. С тези думи медицинската наука казва, че болестта постепенно унищожава мозъка. Средната продължителност на живота след диагностицирането е 8 години.

Деменцията на Алцхаймер нерядко е съпътствана от:

  • Тревожност
  • Разсеяност
  • Депресия
  • Отказване от общуване
  • Резки промени в настроението
  • Недоверие, раздразнителност и агресивност
  • Промяна в навиците
  • Делюзии, тоест твърда вяра в несъществуващи неща
  • Липса на задръжки

Връзки:

Желаем ви здраве! Моля ви, не забравяйте, че никаква информация или съвет не може и не трябва да заменя консултация, преглед и лечение при лекар.

Проверил: Д-р Нора Владимирова, Bispebjerg and Frederiksberg Hospital, Копенхаген, Дания.

Последни статии

Дермални филъри с хиалуронова киселина – рискове и процедура

Какво трябва да знаем за лечението на бръчки чрез инжектиране на хиалуронова киселина.

Липосукция – какво трябва да знаем

Липосукцията е ефективна, но потенциално опасна процедура. Видове липосукция. Как да се подготвим за операцията.

Приятелството е полезно за здравето

Смисленото общуване и житейската подкрепа са необходимост за психиката и тялото.

Подуване и оток на краката - причини и реакция

Как да си помогнем при отекли крака и кога да потърсим медицинска помощ.